Vaak gestelde vragen

Vermist of gevonden dier

U kan het dier best naar het asiel of de dierenarts brengen waar gecontroleerd wordt of het dier een chip heeft en wie de eigenaar is. Ook de politie beschikt over een chiplezer en kan de eigenaar opzoeken. Volgens de wet op dierenbescherming bent u verplicht een gevonden, zwervend of achtergelaten dier binnen de 4 dagen toe te vertrouwen aan de lokale politie of het gemeentebestuur van uw woonplaats. Het dier kan dan door de gemeente opgevangen worden of naar een asiel gebracht worden. De vzw BinnenBeest.be biedt via internet een gratis meldpunt aan voor vermiste en gevonden huisdieren.

Verwittig de hulpdiensten in jouw buurt: politie, dierenasielen,... Kijk goed rond in de buurt: kelders, zolders, tuinhuisjes, bij de buren? Verdeel flyers, plaats advertenties in bladen of online. De vzw BinnenBeest.be biedt via internet een gratis meldpunt aan voor vermiste en gevonden huisdieren. En heel belangrijk: Geef niet te snel op!

Breng de vogel onder in een kleine kartonnen doos voorzien van verluchtingsgaatjes en plaats de doos op een rustige, donkere plek. Contacteer zo snel mogelijk een opvangcentrum (bijvoorbeeld het VOC Merelbeke) of het nationaal secretariaat van Vogelbescherming Vlaanderen te Sint-Niklaas en probeer de vogel er zelf naartoe te brengen. Ook met wilde zoogdieren zoals egels, vleermuizen, marters, vossen,... kan je terecht bij deze verenigingen. 

Je kan de duif best even op rust laten komen in een kartonnen doos met gaatjes of een reismand voor kleine huisdieren veilig voor eventuele roofdieren. De eigenaar van een geringde duif kan je opzoeken via deze website.  Een gekwetste wilde duif kan je naar een vogelopvangcentrum brengen. 

Een pup of kitten kopen

Denk goed na voor je beslist een huisdier te nemen. Deze cruciale vragen kunnen helpen om een beslissing te nemen. 

Laat je goed informeren van te voren en ga zeker niet alleen op uiterlijke kenmerken af. Neem ook het karakter, de activiteit, de nodige verzorging, eventuele erfelijke ziekten in aanmerking. Je kan ook informatie vragen bij de rasvereniging van een bepaald ras. Heb je twijfels over een bepaald ras? Neem gerust contact op met de praktijk.

We raden ten zeerste af om pups of kittens te kopen in dierenwinkels of bij broodfokkers. De kans bestaat dat de dieren in verre van ideale omstandigheden "gekweekt" worden of zelfs geïmporteerd worden uit Centraal- of Oost-Europa. Kan je het moederdier niet bekijken, worden er verschillende rassen verkocht, mag je het paspoort niet inkijken, wees dan zeker op je hoede. Ideaal koop je een pup of kitten bij een particulier of hobbykweker. En neem zeker ook een kijkje in het asiel. Jammergenoeg komen nog altijd te veel dieren in het asiel terecht, ook jonge dieren!

De Vlaamse overheid heeft een handige website ontwikkeld met zogenaamde huisdierwijzers voor onder andere hond en kat. Zeker de moeite om eens na te lezen! www.huisdierinfo.be

Vaccinatie pup en kitten

Een pup wordt voor de eerste maal gevaccineerd op de leeftijd van 7 weken. Een tweede en derde maal op 12 en 15 weken respectievelijk. Dit vaccinatieschema geniet onze persoonlijke voorkeur op voorwaarde dat het moederdier goed gevaccineerd is. Dit schema kan altijd aangepast worden naargelang omstandigheden zoals bijvoorbeeld infectiedruk, vaccinatiestatus van de moeder en andere. In principe zijn we tegen zeer vroege vaccinaties.

Een kitten wordt voor de eerste maal gevaccineerd op de leeftijd van 9 weken. Op de leeftijd van 12 weken is een herhaling van deze vaccinatie vereist. 

Een enkele vaccinatie als pup of kitten geeft onvoldoende bescherming. Pups en kittens dienen herhaaldelijk ingeënt te worden volgens een specifiek vaccinatieschema. 

Het merendeel van de vaccinaties dient bovendien levenslang één keer per jaar herhaald te worden. Andere vereisen een driejaarlijkse herhaling.

Buitenland

Elke hond/kat die mee gaat naar het buitenland moet naast de gewone jaarlijkse inentingen ook gevaccineerd worden tegen hondsdolheid (=rabiës). Meestal moet dit een drie weken vóór vertrek gebeuren. Niet elk land stelt dezelfde voorwaarden voor de invoer van de hond. Meer informatie vindt u onder de rubriek Reizen met huisdieren.

Zelfs in het buitenland kan jouw dier terug gevonden worden via de chip. De website europetnet.com maakt het mogelijk om registratiegegevens uit verschillende landen op te zoeken. De voorwaarde blijft natuurlijk dat de registratie correct gebeurd is. Controleer dit dus nog eens voor je op reis vertrekt. Het is aan te raden ook altijd een gsmnummer te laten opnemen in de registratiegegevens. 

Kennelhoest

Ja, wij raden u ten sterkste aan om in zo'n geval de hond te laten inenten voor kennelhoest, ook al wordt het niet verplicht door de kennel. De complicaties van kennelhoest kunnen ernstig zijn.

Ook voor de hondenschool en hondenuitlaatservice raden wij aan tegen kennelhoest te vaccineren. Ook hier loopt uw hond een verhoogd risico.

Vlooien

Er bestaan spot-on middelen die op zeer jonge leeftijd kunnen gebruikt worden, zelfs vanaf tien dagen. Voor meer informatie kan u terecht in de praktijk.

Afhankelijk van het leefmilieu van uw dier, zijn leeftijd en diverse factoren kan een keuze gemaakt worden tussen vlooienbanden, sprays en spot-on middelen. Meer informatie over vlooien vindt u bij Parasieten.

Vlooieneieren, larven en poppen overleven niet op gladde vloeren, maar enkel in textiel (tapijten, beddengoed, mandjes), spleten in parketvloeren, onder kasten met andere woorden overal waar er geen licht reikt. (De larven schuwen licht.) Mechanische reiniging bij middel van een stofzuiger zal door trillingen vlooien uit hun coccons jagen en zo verwijderen. Zo wordt chemische behandeling van het tapijt efficiënter. Chemische behandeling (spray) remt de ontwikkeling van vlooienei tot vlooienpop in het tapijt. Binnen het uitgebreide gamma aan vlooienmiddelen voor  behandeling van het dier bestaan middelen die een bijkomende werking hebben tegen de eieren en larven van vlooien. Zo kunnen er zich geen nieuwe vlooien ontwikkelen, en vermindert de besmetting in de leefomgeving van uw dier. Voor meer informatie kan u terecht in de praktijk. 

Wormen

Pups worden ontwormd op de leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken. Nadien worden de jonge hond om de maand ontwormd tot de leeftijd van 6 maand. Kittens worden op de leeftijd van 3, 5, 7 en 9 weken ontwormd. Vervolgens om de maand tot de leeftijd van 6 maand. Vanaf 6 maand wordt de ontwormingsfrequentie voor volwassen dieren toegepast. 

Ons advies is om uw hond drie tot vier keer per jaar te ontwormen. Hetzelfde advies geldt voor uw kat. Mocht u echter een besmetting met wormen vermoeden, mag u zonder problemen de behandeling herhalen.

Chippen kat

Sinds 1 september 2014 is iedere eigenaar die een kat wenst te verkopen of weg te geven verplicht om de kat vooraf te steriliseren, identificeren en registreren, dit alles volgens het Koninklijk Besluit van 3 augustus 2012. Met andere woorden, als je na 1 september 2014 een kat gekocht, gekregen of geadopteerd hebt, dan moet deze verplicht gesteriliseerd, geïdentificeerd en geregistreerd zijn.

 

Iedere kat geboren na 1 september 2014 moet dus verplicht een chip dragen.  Katten geboren voor 1 september 2014 moeten dus enkel gechipt worden in het geval dat ze van eigenaar veranderen. 

Uw antwoord niet gevonden?

Speelt u met een vraag met betrekking tot de gezondheid van uw dier? Stel ze hieronder! Wij geven u snel een antwoord.