Aanschaf van een konijn

 

Aankopen van een konijn

 

Wanneer u van plan bent een konijntje aan te schaffen, moet u met een aantal zaken rekening houden. Hieronder komen de belangrijkste aan bod. Konijnen zijn bijna overal te verkrijgen. Denk maar aan markten, fokkers, dierenwinkels,... Ook particulier worden konijntjes verkocht. Wij raden aan om uw konijntje bij een particulier te halen.
 

Waar moet je op letten?
 

Dikwijls worden konijnen op een te jonge leeftijd verkocht. Ze nemen dan nog zelf onvoldoende vast voeder op, waardoor ze  vaak eerst vermageren bij de nieuwe eigenaar. Ook het geslacht is niet met zekerheid te bepalen op een te jonge leeftijd. Hierdoor kan het gebeuren dat men met een mannetje naar huis gaan in plaats van een vrouwtje of omgekeerd. We raden daarom aan geen konijnen jonger dan 8 weken aan te kopen.

 

Waar men ook dient op te letten is de grootte van het konijn. Zowel dwergkonijnen, reuzenkonijnen als allerlei tussenmaten zijn verkrijgbaar. Naast persoonlijke voorkeur beslissen de beschikbare ruimte en huisvesting mee over de keuze. Soms gebeurt het dat een tijd na de aankoop van een dwergkonijn het dier toch geen dwergkonijn blijkt te zijn. Om dergelijke zaken te vermijden, kan men best een dier aanschaffen bij een fokker of bij liefhebbers waar je de ouderdieren kan bekijken.

 

Zorg ervoor dat u voldoende tijd heeft om een konijn te houden. Een konijn is een sociaal dier. Mocht u minder tijd hebben, neemt u er best een tweede konijn bij. Voedsters komen doorgaans goed overeen, rammen daarentegen kunnen soms flink vechten. Castratie biedt in sommige gevallen een oplossing.

 

U kan zich ook afvragen of u een zuiver ras wilt nemen of niet. Een zuiver ras kan voordelen bieden. Zo weet u bijvoorbeeld hoe groot het diertje ongeveer zal worden. Ook het karakter kan op voorhand ingeschat worden daar het karakter dikwijls rasgebonden is.
 

Gezondheidscontrole
 

Een aantal puntjes waar u op kan letten om de gezondheid van een konijn in te schatten:

 

Klare, heldere oogjes

Geen sporen van diarree

Goede tanden, geen olifantstanden

Goede conditie (niet te mager)

Blinkende pels met aanliggende haren

Levenslustig, alert

Geen vochtige neus (snot)

Geen korstjes in de oren
 

Na de thuiskomst
 

De eerste dagen laat u het diertje best even met rust zodat het wat kan wennen aan zijn nieuwe omgeving. Zorg dat uw konijn steeds op een droge en tochtvrije plaats vertoeft en dat er steeds schaduw voorzien is. Een konijn kan beter tegen de koude dan tegen de warmte. Het konijn moet ook altijd over vers water beschikken en over hooi of takjes om te kunnen knagen.

 

Nadien gaat u best even langs bij de dierenarts. De dierenarts voert een volledige check-up uit van uw dier: controle van de oren, de tanden, de vacht, het geslacht en dergelijke meer. Verder kunnen preventieve vaccinaties, huisvesting en voeding besproken worden.