Identificatie en registratie

De identificatie of het chippen is het inplanten van een microchip met een uniek nummer bij het huisdier. Dat unieke nummer bestaat uit 15 cijfers en kan afgelezen worden met een chiplezer.

 

De registratie is het opnemen van de gegevens van de chip, het dier en van de verantwoordelijke in een databank. Een correctie van de registratie moet gebeuren telkens wanneer er gegevens veranderen bv. bij een verhuis, een verandering van eigenaar van de hond, verandering van telefoonnummer.

Enkel de dierenarts kan identificeren en registreren. Een correctie van de registratie kan je zelf doorgeven bij de databank. De juistheid van de registratie kan je controleren door het chipnummer in te geven op de website van de databank.

 

Jouw dier moet geïdentificeerd (gechipt) en geregistreerd zijn opdat jullie snel herenigd kunnen worden als het dier zou verloren lopen.

 

 

 

 

 

6976946760_40f0f2e084_o.jpg

 

 

Hond

 

Alle honden moeten verplicht geïdentificeerd (gechipt) en geregistreerd zijn als ze 8 weken oud zijn. Een hond mag niet worden verkocht of weggegeven zonder chip en registratie. De registratie gebeurt in een centrale databank die beheerd wordt door DogID.

 

Elke hond moet een geldig Europees paspoort hebben. Dit paspoort heeft een uniek nummer en bevat de gegevens en het chipnummer van de hond alsook de vaccinatiegegevens van het dier.

 

Als je net een hond gekocht of geadopteerd hebt, dan is het belangrijk dat je nagaat of de hond correct op jouw naam en adres staat geregistreerd en of het chipnummer van de hond overeenkomt met het nummer in het paspoort.

 

Als je verhuist, dan moet je dit zo snel mogelijk (binnen de 8 dagen) melden aan de databank zodat de gegevens van je hond worden aangepast.

16884292670_49a4be4cab_o.jpg

 

 

Kat

 

Katten die verkocht of ter adoptie worden afgestaan, moeten  verplicht geïdentificeerd en geregistreerd worden. 

 

Op 1 november 2017 is het Besluit van de Vlaamse Regering van 5 februari 2016 in werking getreden. Alle katten moeten voor de leeftijd van 12 weken en in elk geval voor verhandeling, geïdentificeerd en geregistreerd worden in de centrale databank. Ondanks de regionalisering van de bevoegdheid dierenwelzijn, is gewerkt naar één centrale databank voor gans België: CatID.

 

Sinds 1 september 2014 is iedere eigenaar die een kat wenst te verkopen of weg te geven verplicht om de kat vooraf te steriliseren, identificeren en registreren, dit alles volgens het Koninklijk Besluit van 3 augustus 2012. Met andere woorden, als je na 1 september 2014 een kat gekocht, gekregen of geadopteerd hebt, dan moet deze verplicht gesteriliseerd, geïdentificeerd en geregistreerd zijn.

 

Voor katten die worden meegenomen naar het buitenland is ook het bezit van een Europees paspoort wettelijk verplicht.