Besmettelijke hondenhoest: de hoest die overal kan opduiken.

Geplaatst op: 19/01/2018

Besmettelijke hondenhoest of infectieuze tracheobronchitis is soms beter bekend onder de naam kennelhoest, maar het is een misverstand dat de aandoening enkel in kennels voorkomt! Tracheobronchitis is een zeer besmettelijke ziekte van de luchtwegen en komt overal ter wereld voor. Vermoedelijk vinden bijna 50% van alle besmettingen plaats buiten kennels. Honden zijn sociale wezens. Ze snuffelen rond, likken aan alles en komen in heel nauw contact met andere honden. Op elke plek waar ze sociaal gedrag vertonen of met andere honden in contact komen, lopen ze het risico op tracheobronchitis. Denk maar aan de hondenschool, het hondenkapsalon, in de wachtzaal van de dierenarts, op wedstrijden/exposities, op de dagelijkse wandeling,…

 

Honden kunnen besmet geraken via de ademhaling, maar ook via besmette voorwerpen zoals speeltjes, voer- of drinkbakken en natuurlijk via direct contact met een zieke hond. Bovendien blijven honden lange tijd besmettelijk ook na het verdwijnen van de symptomen.

 

De ziekte lijkt onschuldig wanneer de symptomen beperkt blijven tot het typische hoesten, maar kan in erge gevallen leiden tot een levensbedreigende longontsteking. Merkt u dat uw hond last heeft van een aanhoudende ‘blaf’hoest al dan niet in combinatie met niezen, snuiven, kokhalzen, slijm in ogen en neus, koorts of lusteloosheid? Dan gaat u best snel langs bij de dierenarts!

 

Zoals met veel ziekten blijft voorkomen beter dan genezen. Gelukkig kan u uw hond beschermen tegen besmettelijke hondenhoest door hem te laten vaccineren. De inenting van onze voorkeur bestaat uit een intranasaal vaccin (toediening via neusdruppels) en dient jaarlijks herhaald te worden om een goede bescherming te garanderen.