Houd uw hond in het oog!

Geplaatst op: 19/01/2018

Behoort uw hond tot één van volgende rassen: Bulldog, Poedel, Mopshond, Cavalier King Charles Spaniël, Amerikaanse Cocker Spaniël, Lhasa Apso, Pekinees, Shih-Tzu, Teckel, West Highland White Terriër, Yorkshire Terriër? Deze rassen behoren tot een risicogroep voor het ontwikkelen van Keratoconjunctivitis Sicca of KCS. Dit is één van de vaakst voorkomende oogziekten bij honden. KCS is een ontsteking van het hoornvlies en bindvlies ten gevolge van uitdroging door een te lage traanproductie. Deze aandoening wordt ook “droge ogen” genoemd. De ziekte is pijnlijk voor de hond en leidt onvermijdelijk tot blindheid indien niet behandeld.

 

De oorzaken van KCS zijn uiteenlopend. In de meeste gevallen ligt een immuungemedieerde vernietiging van de traanklier aan de basis, maar soms is de afwijking aangeboren (ontbreken van traanklieren) of is het een bijwerking van bepaalde geneesmiddelen of gevolg van een chirurgische ingreep. In het eerste geval is het absoluut van belang om KCS in een zo vroeg mogelijk stadium vast te stellen, voordat de traanklieren volledig vernietigd zijn.

 

De symptomen waar u kan op letten zijn de volgende. Bij het begin van de aandoening wordt een bindvliesontsteking waargenomen die gepaard gaat met uitvloei. Daarna wordt het oog dof en zijn er bloedvaatjes te zien op het bindvlies en hoornvlies. Vervolgens verkleurt het oog steeds verder. De uitvloei wordt droog en kleeft aan de oogleden. De vroege symptomen zijn niet altijd klinisch zichtbaar. In bepaalde gevallen kan het oog er normaal uitzien terwijl er toch al sprake is van een verminderde traanproductie! Gelukkig kan de traanproductie snel en gemakkelijk gemeten worden door de dierenarts met behulp van een Shirmertest. Hebt u twijfels over de gezondheid van de  ogen van uw hond, dan kunnen we gerust de traanproductie meten bij de jaarlijkse gezondheidscontrole. Merkt u één van bovenstaande symptomen op, dan raden we aan om uw hond snel te laten controleren.

 

Wil u graag meer lezen over deze aandoening? Dan kan u terecht op: www.kcs-hond.be.