Mijn huisdier moet een operatie of verdoving ondergaan…

Geplaatst op: 19/01/2018

De operatiepatiënt wordt vooraf steeds grondig onderzocht zodat een anesthesie op maat kan gepland worden. De anesthesieapparatuur en bewakingsmonitor maken het mogelijk om de anesthesie perfect op te volgen en aan te passen. Pijnbestrijding tijdens en na de operatie zijn eveneens cruciaal voor een succesvolle chirurgische ingreep. Uw huisdier is dus steeds in goede handen, maar er zijn wel een aantal zaken waar u als eigenaar kan op letten.

 

De voorzorgen

Het dier moet in goede conditie zijn, d.w.z. gevaccineerd, ontwormd en vrij van huidparasieten. Het dier moet zo proper mogelijk zijn, goed geborsteld en eventueel gewassen. Katten en honden dienen uitgevast te worden. Het eten wordt weggenomen de avond voor de ingreep. Water mag wel ter beschikking blijven. Konijnen en knaagdieren mogen niet nuchter gehouden worden! Katten worden best binnen gehouden de nacht voordien. Een hond moet uitgelaten worden vooraleer hij bij de dierenarts aangeboden wordt zodat hij uitgebreid de gelegenheid krijgt om zijn behoefte te doen.

 

De nazorg thuis

Indien het dier dezelfde dag van de ingreep al naar huis kan, is het belangrijk om het onder te brengen in een warme en rustige omgeving. Mocht het dier nog “slaapdronken” zijn, is het best om zelfs een deken onder en over uw dier te plaatsen. Hoe warmer, hoe sneller de recovery. De dag van de ingreep is het niet aangewezen om al voeding te geven. Het valt soms voor dat het dier braakt na de verdoving. Water mag wel aangeboden worden. Katten worden best enkele dagen binnen gehouden. Afhankelijk van de ingreep worden honden ook best nog een aantal dagen rustig gehouden bijvoorbeeld door ze aan de lijn uit te laten. Bij operatiewonden is het sterk aan te raden om minstens twee weken te wachten vooraleer het dier te wassen of te laten zwemmen. Om het risico op een wondinfectie te verminderen dient het dier in een propere ruimte gehouden te worden. Waar u op moet letten: overmatig zwellen van de wonde, overmatige productie van wondvocht, overmatig likken of bijten aan de wonde. Eten doen ze doorgaans binnen de 24 à 48 uur. Mocht u twijfelen over de wondgenezing of uw dier eet nog steeds niet na twee dagen, contacteert u best de dierenarts. Verder is het belangrijk om alle medicatie goed toe te dienen en extra vertroetelen mag zeker!